Zahájit svůj pivní nákup v e-shopu.Obchod.Svět-piva.cz


Úvod | Články o pivu | Údržba a sanitace výčepních zařízení

Údržba a sanitace výčepních zařízení

V poslední době je čím dál více rozšířen trend pořizování kontaktních výčepních zařízení domů. Ovšem už není tak znám a rozšířen fakt, že sanitace a údržba je velice nepostradatelná, chceme-li dosáhnout perfektní chuti piva.

Po každém použití nápojové vedení propláchněte tlakem vody, pro snadnější propláchnutí použijte sanitační adaptér dle druhu vašeho naražeče.

Jednou za dva měsíce je nutné chladič vysanitovat chemicky. Sanitaci buď můžete provést sami pomocí sanitačního soudku a sanitačního roztoku, nebo si nechat Váš chladič vysanitovat odborně. Podrobný popis sanitace naleznete níže.

Každý měsíc je potřeba kontrolovat čistotu kondenzátoru ,případné nečistoty ofouknout talkem vzduchu nebo vyčistit ometením. V opačném případě hrozí snížení chladicího výkonu nebo poškození chladiče.

V žádném případě se nesmí chladič pokládat na předměty, které by zabránili cirkulaci vzduchu.

Elektrické zařízení se musí revidovat (kontrolovat) v termínech dle ČSN 33 1610 osobou znalou a pověřenou. Servis, náhradní díly, předepsané revize a kontroly provádí a zajišťuje firma LINDR a další.

Jak provádět sanitaci?

VODOU
(sanitační adaptér):
Sanitační adaptér připojte k vodovodnímu řádu pomocí ½” hadice. Po skončení čepování piva odrazíme naražeč od keg sudu. Sanitační adaptér propojíme s naražečem stejným způsobem, jako byste naráželi KEG sud. Po naražení otevřte páku výčepního kohoutu a nechte otevřenou, dokud z něj nepoteče čistá voda (vypláchnou se všechny zbytky nápoje a ástečné usazeniny).

CHEMICKY
(sanitační sud):
Nejprve odšroubujeme hlavici sanitačního soudku, do soudku nalijete čistou vodu. Našroubujte zpět hlavici na sanitační sud, narazte do ní naražeč a natlakujte stejným způsobem, jako když narážíte sud s nápojem. Otevřte páku pivního kohoutu a nechte otevředou, dokud z kohoutu nezačné teci čistá voda. Potom do sanitačního soudku nalijte zředěný roztok v předepsaném poměru (obvykle 1:80), sanitační roztok aplikujte do vedení stejným způsobem jako vodu. Sanitační roztok nechte cca 20 minut působit. Po 20 minutách odražte naražeč ze sanitačního soudku a důkladně ho vymijte čistou vodou napusťte do něj čistou vodu. Opět narazte naražeč na soudek a chladič důkladně propláchněte čistou vodou, minimálně 5 litrů. Pro dokonalé provedení sanitace kompletního chladicího zařízení použijte sanitační kuličku, kterou vsadíte do hadice za naražeč a “proženete ji” vedením. Nezapomeňte z výčepního kohoutu rozdělat kompenzátor pro snažší vyndání sanitační kuličky.
Při sanitaci nezapomeňte na výčepní kohout a naražeč. Je potřeba je rozebrat, namočit do saniotačního roztoku a důkladně vyčistit a odstranit všechny usazeniny. A na závěr zpět propláchnout čistou vodou.

Otázky a odpovědi

Co je to sanitace pivního vedení?
Sanitace pivního vedení je proces, kterým se za působení chemických a mechanických vlivů likvidují a odstraňují nežádoucí mikroorganismy a nánosy dalších nečistot. Lidově je sanitace označována jako "čištění trubek".

Jak a kdy mikroorganismy vznikaji?
V okamžiku kdy pivo opouští pivovar je hodnota nežádoucích mikroorganismů v pivu nulová. Ne vždy tak tomu však je v půllitru, který hostinský před hosta postaví. Ke kontaminaci piva mikroorganismy tedy dochází většinou až při cestě piva ze sudu do půllitru. Aby k tomu nedocházelo, je potřeba nežádoucí mikroorganismy, které se v pivním vedení usazují, pravidelně odstraňovat.

Co nastává ve vedení po 2 týdnech od sanitace?
Pro bakterie a kvasinky, které seři čepování piva ve vedení usazují, přestavuje pivo vhodnou živnou půdu. Nejsou-li proto pravidelně odstraňovány, přemnoží se a po více než 2 týdnech bez sanitace způsobují u piva změnu chuti, vůně a čirosti (zákal).

Jak pozna návštěvník restaurace, že je výčepní zařízení pravidelně sanitováno?
Nejjednodušší je samozřejmě zeptat se hostinského. Žádný profesionální výčepní touto otázkou nebude zaskočen a svému hostu podá informace jak často u něj sanitace probíhá a jakým způsobem. Další způsobem je přímo na pivu, kdy nesanitované trubky způsobují změnu chuti a zákal piva.

Souvisí se sanitací nějak i způsob skladování piva?
Ano, teplota při které je pivo skladováno má na množení mikroorganismů významný vliv. Skladovací teplota naraženého sudu je 5, maximálně 14 C, teplota nepasterizovaného piva v tanku 5 - 10 C. Čím vyšší je teplota skladovaného piva, tím lepší podmínky pro množení mikroorganismů vytváří.

Pro čepování piva se používají různé technologie, jaký mají vliv na kontaminaci piva bakteriemi?
V České republice se k čepování piva používají tři základní technologie - tlačení pomocí CO2, směsi plynů nebo vzduchem. První dvě z těchto možností jsou nezávadné a udržují kvalitu piva na stejné úrovni jakou získá v pivovaru. Naneštěstí u některých restaurací přežívá zastaralý systém tlačení piva pomocí vzduchu, který při nedostatečné filtraci umožňuje až dvojnásobně větší kontaminaci piva mikroorganismy.

Jaké nežádoucí mikroorganismy se nejčastěji v pivu objevují?
Jsou to převážně bakterie mléčného kvašení (Lactobacillus plantarum, Lactobacillus collinoides). Nejčastěji je pivo kontaminováno mléčnou bakterií Lactobacillus brevis. Narozdíl od podobných mikroorganismů této bakterii nevadí přítomnost alkoholu či nedostatek kyslíku, a pivo jí opravdu "chutná". Samotné mikroorganismy pivo neničí, kazí jej metabolity (produkty látkové výměny), které produkují. V podstatě tento nežádoucí proces vypadá tak, že mikroorganismy se pivem živí, následně jej vyloučí (čímž jej zkazí) a potom v pivě odumřou.

Je pravda, že v restauracích, kde je velká výtoč piva, není nutno pivní vedení pravidelně sanitovat, protože pivo neustíle protéká?
Jde o jeden z mýtů o sanitaci pivního vedení. Stejně jako někteří výčepní argumentují tím, že proplachují trubky vodou. Proplach vodou je pouze doplňková technika v komplexní péči o pivní cesty a výčep.

Článek Údržba a sanitace výčepních zařízení byl publikován 12. 10 2012 autorem Svět-piva.cz

Servis výčepního zařízení

Newsletter

Přihlašte se k odběru novinek ze světa piva. Stačí vyplnit váš email:

Prodejna

Stránského 28,
616 00 Brno-Žabovřesky
  • Tel.: 606 606 713
  • Tel.: 606 391 128